3 abilități pentru o relație sănătoasă de cuplu

Cu toții avem o anumită percepție despre cum arată o relație de cuplu sănătoasă, dar puțini dintre noi știm cum o putem obține și în realitate.

 Joanne Davila, psiholog și cercetător,  în urma unor studii bazate pe gestionarea relațiilor interumane, descrie cum putem dezvolta acele abilități care ne ajută să avem relații sănătoase de cuplu și cum putem gestiona situațiile critice care determină relațiile nesănătoase. 

O relație sănătoasă se bazează pe o bună comunicare, sinceritate, intimitate, securitate, respect și validarea sentimentelor și emoțiilor în raport cu partenerul de cuplu.  Ceea ce duce spre o relație nesănătoasă este incapacitatea de a-ți înțelege partenerul și manifestarea unor comportamente de ostilitate, contradicție și violență, care în timp, duc la destrămarea relației, având repercusiuni grave la nivel fizic și emoțional.

De când ar trebui să învățăm să dezvoltăm relații sănătoase?

Psihologul Joanne Davila spune că trebuie să învățăm să dezvoltăm o relație sănătoasă cu partenerul de cuplu înainte de a pune bazele unei viitoare relații care cu timpul ar putea duce spre o eventuală căsătorie. În principal, o astfel de relație se bazează pe o educație premaritală, care ajută oamenii să construiască o relație durabilă în timp, în care ambii parteneri să fie fericiți. Cu toate acestea, educația premaritală nu poate compensa alegerea unui partener nepotrivit, iar raportarea la un model de referință ne determină să identificăm mai ușor acele abilități necesare pentru a avea relație sănătoasă.

„Descoperă cu adevărat ceea ce vrei și ceea ce ai nevoie de la partenerul tău și de la relația ta, alegând persoana potrivită alături de care să dezvolți și să folosești abilitățile corecte de la început.” J.D.

Modelul Competenței romantice

Competența romantică este abilitatea generală de a funcționa în mod adaptabil în toate procesele relaționale, pentru a ne da seama de ce avem nevoie cu adevărat pentru a găsi persoana potrivită alături de care putem construi o relație sănătoasă sau de a fi capabili să ieșim la timp dintr-o relație nesănătoasă. 

Cele trei abilități care formează „competența romantică” sunt: înțelegerea, reciprocitatea și gestionarea emoțională.

Modelul Competenței romantice

1. ÎNȚELEGEREA –  conștientizare, evaluare și învățare

 În baza înțelegerii ne dăm seama cine suntem, ce ne dorim și ce avem nevoie de la noi și de la persoanele din jurul nostru, astfel încât să fim capabili să anticipăm consecințele pozitive și negative ale comportamentului nostru în relația de cuplu.

2. RECIPROCITATEAempatie

Ne ajută să ne dăm seama că ambii parteneri au nevoi și ambele seturi de nevoi sunt importante. Cu ajutorul reciprocității suntem capabili să transmitem propriile nevoi și dorințe într-o manieră clară, pentru a avea parte de o probabilitate mai mare de a fi îndeplinite. Totodată, reciprocitatea ne ajută să înțelegem și să satisfacem la rândul nostru nevoile partenerului nostru.

3. GESTIONAREA EMOȚIONALĂ control

Reprezintă controlul propriilor sentimente și emoții în acord cu lucrurile care se petrec în relația noastră, păstrând o stare de pace interioară și având o viziune de ansamblu. Gestionarea emoțională ne ajută să avem un mai bun autocontrol și să fim capabili să tolerăm sentimentele neplăcute, fără a acționa în mod impulsiv.

Așadar, înțelegerea, reciprocitatea și gestionarea emoțională sunt abiltățile care ne vor ajuta să dezvoltăm și să menținem relații sănătoase de cuplu.

Te invităm să afli cum putem gestiona într-un mod sănătos relația de cuplu în cadrul unui WEBINAR LIVE GRATUIT susținut de Alexandra Olteanu, coach și trainer.

Află mai multe detalii accesând următorul LINK.

Distribuie pe Facebook