Prietenia este legătura care ne asigură o stare de bine din punct de vedere emoțional și care ne oferă sentimentul de apartenență la grup sau la comunitatea din care facem parte.
De cele mai multe ori, beneficiile prieteniei sunt cele care ne cresc calitatea vieții și ne ajută să ne simțim mai împliniți, răspunzând la nevoia noastră adânc înrădăcinată de a crea legături unii cu alții.
Relaţiile de prietenie oferă o şansă uriaşă de a învăţa reguli de comportament social, norme culturale şi valori promovate de mediul în care este integrat, dezvoltarea unei stime crescute faţă de propria persoană.
Pentru a putea crea o relație de prietenie, înseamnă să fim dispuși să ne arătăm față de acele persoane propria vulnerabilitate și să fim pregătiți să o vedem pe a lor. Pentru a putea accesa această zonă este important ca mai întâi să ne simțim în siguranță față de acea persoană. Unul dintre beneficiile prieteniei este validarea și acceptarea necondiționată de către persoanele din jur. Pentru a se putea crea zona de confort în care să se petreacă aceste aspecte este necesar ca toți membrii să fie autentici și receptivi la nevoile lor și ale celorlalți.
În cadrul relațiilor de prietenie poate fi dezvoltată încrederea în sine, astfel încât relațiile să fie sănătoase și satisfăcătoare. În acest sens, este bine să ne dăm voie:
- Să fim corecți cu noi însene/înșine
Să ne exprimăm emoțiile, să ne spunem opiniile, să ne facem auziți și văzuți astfel încât să simțim că avem valoare și că suntem considerați importanți pentru cei de lângă noi. Astfel ne dezvoltăm capacitatea de socializare, cultivându-ne stima de sine echilibrată înțelegând că suntem acceptați și apreciați pentru ceea ce suntem și nu pentru imaginea pe care dorim să o creăm.
- Să renunțăm la comparație
Suntem expuși la experiențe de viață diferite pentru că suntem pe alte trepte de dezvoltare și, indiferent unde ni se pare că ne poziționăm, suntem exact acolo unde este cel mai bine pentru noi astfel încât să accesăm la maximum oportunitatea învățării. Adeseori suntem tentați să fotografiem situații din viața celorlalți și le extrapolăm până în punctul în care toți par mult mai fericiți, mai frumoși, mai norocoși, mai bogați decât putem să fim noi vreodată. Dă-ți voie să accepți că ceea ce poți tu observa sunt doar instantanee și nu întreaga experiență a celuilalt. În plus, oricare ar fi nivelul de fericire al celuilalt, tu îl ai pe al tau și este singurul pe care îl poți accesa în acest moment, așa că dacă vrei mai mult, fii gata să iubești mai mult, să crezi mai mult, să faci mai mult și toate oportunitățile se vor deschide pentru tine.
- Să renunțăm la judecată
Cu cât este mai mare dorința de a fi perfect și teama de a nu fi prins pe picior greșit, cu atât nevoia de a-i judeca pe cei din jurul nostru este mai ridicată. Fie că manifestăm critica în mod direct sau că o rulăm doar în minte, vom crea un mediu nesigur pentru cei din jurul nostru cu un efect de boomerang în ceea ce ne privește. Este aproape imposibil să fim liniștiți și încrezători, atât timp cât suntem într-o permanentă luptă de a schimba oamenii și situațiile din viața noastră.
- Să călătorim împreună
Călătoria într-un loc nou, lansarea în mijlocul aventurii necunoscute, cu o minte deschisă către lume și către orice te așteaptă ne învață lucruri, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Călătoriile împreună cu prietenii te învață să pui mai mare preț pe experiențe decât pe lucruri, și să ieși cu succes din zona de confort. Mai mult decât atât, poți să îți dai seama mai bine de reacțiile, nevoile, comportamentele pe care prietenul/prietena ta le manifestă și poți înțelege mai bine nivelul de compatibilitate și poți alege corect dacă este persoana potrivită pentru a împărți experiențe de viață.
- Să acceptăm activități împreună
Prin joc învățăm să trăim împreună cu ceilalți, învățăm să ne exprimăm, învățăm să fim. E important să ne dăm voie să ieșim din zona de confort, simțindu-se în siguranță în compania persoanelor în fața cărora ne putem deschide și ne putem exprima sentimentele. E util să ne dăm voie să-i provocăm pe ceilalți si să acceptăm provocările, uneori prin joc, alteori prin activități care nu ne sunt foarte confortabile, astfel încât să ne putem cunoaște și vulnerabiliza suficient încât să creăm o platformă de încredere și siguranță în relația noastră.
- Să inițiem activități împreună
În tipul acesta de activități pot fi incluse dansul, înotul sau mersul la sală. De multe ori rămânem în zona de confort și găsim scuze când vine vorba de a face efort fizic. Această situație poate fi schimbată radical în momentul în care desfășurăm activitățile împreună cu un prieten care ne motivează să continuăm alături de el. Putem să observăm nivelul nostru de angajament atunci când suntem alături de el, dar și forma în care accelerăm motivația noastră în raport cu persoana de lângă noi.