Încrederea în sine se dovedește a fi foarte importantă în relațiile interpersonale, dar și în ceea ce privește liniștea interioară. Atunci când îți pierzi încrederea în tine ești pus în dificultate pe toate planurile vieții, datorate experiențelor nefericite din viața personală sau profesională, cum ar fi: relații abuzive, stres pe termen lung, dificultăți financiare, evenimente traumatice. Trăim într-o societate extrem de competitivă, unde oamenii fără încredere în sine pot fi marginalizați, nu ajung în funcții înalte, li se cere să facă mai mult decât le sunt atribuțiile sau nu au suficient respect din partea celorlalți.
Lipsa de încredere în sine se manifestă prin anxietate, depreciere de sine, agitație, descurajare, nevrotism și uneori, prin disfuncții în relațiile familiale, de cuplu sau în relațiile cu colegii de la job.
Situațiile care pot determina încrederea în sine scăzută sunt variate:
- Convingerile negative despre propria persoană
- Mediul stresant de acasă sau de la job
- Imposibilitatea de a te ridica la nivelul asteptărilor celor din jur (părinți, profesori, prieteni, etc)
- Imposibilitatea de a te ridica la nivelul asteptărilor proprii
- Pedepse, neglijare, abuzuri
- Absența încurajărilor, afecțiunii, interesului din partea celor apropiați
În continuare îți prezentăm câteva aspecte care te vor ajuta să îți recâștigi încrederea în tine:
- Vorbește pozitiv despre tine însuți. Când tu ai o părere bună despre tine, celelalte opinii se vor estompa. Nu-ți da voie să te denigrezi nici măcar în glumă, păstrează-ți permanent linia de valoare.
- Analizează corect situația în care te afli pentru a identifica posibila cauză care a dus la pierderea încrederii în tine. Poate a fost vorba de o despărțire, de un insucces, sau de mediul în care trăiești. Amintește-ți că este doar un context de viață și sub nicio formă nu te definește ca persoană.
- Amintește-ți reușitele tale până în prezent. Când îți pierzi încrederea, este necesar să îți amintești de realizările tale pe plan personal și profesional. Numai gândul că în trecut ai reușit, crește automat încrederea în sine.
- Învață din greșelile pe care le-ai făcut. Să faci greșeli nu este o problemă, poate să fie o sursă minunată de învățare, atât timp cât îți dai voie să asimilezi lecțiile.
- Dă-ți voie să te accepți. Când îți pierzi încrederea în tine și vrei să o recâștigi este important să-ți amintești de calitățile și capacitățile tale. Fă o listă cu abilitățile tale și cu elementele tale de valoare. Vor exista, cu siguranță, și minusuri, toți le avem, însă nu pot fi mai multe decât plusurile, dacă permiți să accesezi adevăratele tale resurse.
- Acceptă ceea ce îți transmit cei care te iubesc. De foarte multe ori primești mesaje despre calitățile tale, la care ceilalți au acces ca observatori, dar pe care tu le respingi cu îndârjire. Cei care te iubesc nu te mint, ei au deschis o perspectivă pe care tu nu vrei să o vezi. Dacă cineva îți spune “ești frumoasă!” este suficient să răspunzi “multumesc”.