Coaching in the pocket: Episodul 5: LAUDA

Lauda cea mai buna consta in recunoasterea efortului si comunica respect si intelegere.

Multi cred ca lauda ne consolideaza increderea in sine. In realitate, aceasta poate duce la tensiune si comportamente neadecvate.

Uneori, cand nu integram cu adevarat lauda adusa, tindem, inconstient,  sa dovedim cine suntem cu adevarat. Parintii relateaza adesea ca, imediat dupa ce si-au laudat copiii, acestia au un comportament ciudat ca si cum ar vrea sa demonstreze contrarul. Si nu e deloc neobisnuit ca un copil laudat pentru desteptaciunea si talentul sau sa evite intr-o masura destul de mare sarcinile scolare mai dificile, pentru a nu-si pune in pericol statutul castigat.

Este jenant pentru cineva sa i se spuna ca e o persoana talentata, generoasa, harnica si modesta. Adesea se simte imediat obligata, public, cat si pentru sine, sa nege o mare parte a laudei. Nu poate sustine, in mod onest, toate aceste lucruri.

Se poate intampla ca lauda sa genereze ganduri ascunse despre laudatori: daca spun aceste lucruri, e posibil ca ei sa fie necinstiti / interesati/ usor stupizi … sau chiar sa para superiori daca isi iau dreptul de a ne bate incurajator pe umar.

Lauda are doua parti: ce le spunem noi oamenilor si ceea ce isi spun ei in sinea lor.

De obicei ne laudam copiii cand vrem sa aiba o parere buna despre ei insisi. Cum se face insa ca spunandu-i fetitei noastre: “Cat de frumoasa esti!”, ea neaga acest lucru sau cand ii spunem baietelului nostru: ”Esti foarte destept!”, el pare stanjenit si se retrage.

Majoritatea oamenilor nu reactioneaza la cuvinte de lauda referitoare la personalitatea lor,  la atribute fizice sau mentale. Oamenilor, in general, nu le place sa fie evaluati.

Lauda cea mai buna consta in recunoasterea efortului si comunica respect si intelegere. Ea trebuie sa se refere doar la eforturi si realizari, niciodata la caracter si personalitate.

Lauda gresita ii conduce pe copii pe drumul dependentei si al fragilitatii, in timp ce lauda corecta ii poate face puternici.

In acelasi fel, adultii, daca au parte de un feedback potrivit, pot sa-si doreasca sa preia sarcini mai grele si sa fie cu adevarat responsabili pentru ele.  Si care ar fi feedback-ul pozitiv la munca?

Astazi majoritatea managerilor dau recompense pentru idei geniale, lauda pentru performante speciale si se grabesc sa ii evalueze pe cei ce ies in fata ca talente. Specialistii recomanda insa sa laudam mai des pentru ca “au dovedit spirit de initiativa, ca au dus la bun sfarsit o sarcina grea, ca s-au straduit si au invatat un lucru nou, ca nu s-au lasat demoralizati de un esec sau ca s-au dovedit deschisi si au luat masuri in privinta criticilor. Sau, de ce nu, sa-i laudam pentru ca nu au pretentia sa fie laudati in fiecare zi!” – Carol Dweck, “Mentalitatea Invingatorului”

Nu stiu cat de des ati auzit astfel de laude in companiile voastre, eu recunosc ca foarte rar.

Ce bine ar fi sa intelegem ca doar sustinand maturizarea si dezvoltarea mentala a oamenilor nostri vom asigura leaderii despre care ne place sa vorbim.

Atelierele All To Know pe care le recomandam pe aceasta tema:

  • Cum sa crestem oameni
  • Coaching pentru performanta
  • Mentalitate si perseverenta
  • Cum sa avem intalniri de evaluare eficiente
  • Cum sa dam feedback corect
Distribuie pe Facebook