Încrederea în sine

Ce este încrederea în sine?

Încrederea în sine se referă la așteptările pe care un individ le are față de sine și auto-evaluarea cu privire la abilitățile și performanțele anterioare.

Din aceasta rezultă nivelul ridicat de certitudine al individului în raport cu propriile abilități, capacități și judecăți. Aici fiind prezentă încrederea individului în potențialul său de a face față provocărilor zilnice cu succes.

Un nivel ridicat de încredere în sine aduce împlinire. În mod obișnuit atunci când suntem încrezători în abilitățile noastre, împlinirea și bucuria succeselor sunt mai profunde. De asemenea, când avem încredere în capacitățile noastre, ne simțim mai energizați și mai motivați spre a ne atinge obiectivele.

Încrederea în sine se axează pe performanțele viitoare, cu rădăcini în experiențele și performanțele anterioare, referindu-se la percepția noastră generală în legătură cu potențialul pe care îl stăpânim.

Înainte de orice, încrederea în sine este o experiență care înseamnă să ai încredere în capacitatea ta de a gândi corect, de a învăța, de a alege, de a lua decizii, de a te adapta la schimbări.

De unde vine această încredere în sine?

Încrederea în sine nu vine din exterior, nici de la părinți, nici de la prieteni sau de la iubiți și iubite.

Încrederea în sine vine dintr-un act de trezire, apoi dintr-o practică zilnică ce constă în a recunoaște cine suntem și cine nu suntem, în a fi cinstiti cu privire la ceea ce descoperim.

Când faci tot ce îți stă în putință pentru a vedea realitatea așa cum este ea, stima de sine crește în mod natural. Invers, dacă din frică sau din propria voință fugi de realitate, îți sabotezi încrederea în sine. O ființă umană nu poate conta pe ea însăși decât dacă pe o perioadă mai mare de timp, face față realităților proprii, celor mai diverse provocări de viață.

Vom prezenta în continuare cele 6 chei ale încrederii în sine, o practică de zi cu zi care ajută la menținerea și creșterea încrederii în sine:

  1. O viață conștientă. Respectă faptele concrete, fii prezent și atent la ceea ce ai de făcut. Fii curios, deschis la ceea ce te înconjoară și fii activ.
  2. Acceptarea de sine. Acceptă-ți dorințele, emoțiile și acțiunile fără să le eviti, fără să le alungi pentru că alții nu le acceptă.
  3. Responsabilitatea de sine. Realizezi că ești creatorul propriei vieți și tu ești cel care alege că ești responsabil de a duce la capăt lucrurile.
  4. Afirmă-te. Fii autentic, refuză falsificarea realității propriei tale persoane doar pentru a plăcea celorlalți. Persoana ta primează!
  5. Identificarea propriilor obiective. Discerne, pe termen lung și scurt, care sunt acțiunile necesare sau comportamentele adecvate.
  6. Integritatea personală. A trăi în armonie între ceea ce știm, ce profesăm și ce trăim. Spune adevărul, ține-ți promisiunile și exprimă-te.

Persoanele cu grad înalt de încredere în sine dețin următoarele atribute:

  • Un sentiment profund de valoare și respect de sine
  • Sentimente puternice de bucurie de-a lungul vieții și activităților desfășurate
  • Lipsa temerilor și anxietății, care rezultă în stres redus
  • Mai multă energie și motivație pentru a acționa spre îndeplinirea obiectivelor atât personale, cât și profesionale
  • Plăcerea de a interacționa cu alți oameni în cadrul întâlnirilor sociale. Când o persoană este relaxată și încrezătoare, ceilalți se vor simți în largul lor și se vor bucura la rândul lor de socializare

Încrederea în sine nu este un proces ce se realizează o singură dată. Acesta se formează și menține de-a lungul întregii vieți.

Dezvoltarea încrederii în sine necesită timp, precum și menținerea acesteia. Cu toții avem momente care ne provoacă încrederea, dar atunci cand întelegem sursele unui nivel sănătos de încredere, putem să lucrăm întotdeauna la cultivarea acesteia în propria persoană, cât și în cei din jur.

Distribuie pe Facebook