O relație de cuplu reușită este formată din doi parteneri maturi emoțional, îndrăgostiți unul de celălalt, care își oferă suport reciproc – bazat pe respect, încredere, admirație, sexualitate activă și de calitate, activități comune. Sinceritatea și comunicarea eficientă sunt elemente necesare pentru construirea unui fundament al relației și pentru ca aceasta să funcționeze timp îndelungat.
Încrederea în sine se reflectă în relațiile personale pe care le avem în viața de zi cu zi. Aceasta ne dă ocazia să ne dăm seama de ce anume avem nevoie în viața noastră și ce ar trebui să excludem.
Pentru a avea încredere în sine este necesar să treci prin anumite experiențe menite să te determine să înțelegi cum este bine sa abordezi situațiile pe viitor și să apreciezi propria persoană la adevărata sa valoare.
Îți prezentăm în continuare aspecte fundamentale pentru creșterea încrederii în tine la nivelul relației de cuplu:
- Împune-ți limite
Uneori poate că este dificil să refuzi, însă în momentul în care faci acest prim pas și conștientizezi că trebuie să îți cunoști limitele, vei reuși să creezi anumite bariere peste care nu vei trece dacă vei simți că sănătatea ta emoțională va fi amenințată de acțiunile partenerului. Persoanele care au cu adevărat încredere în sine nu își neglijează propria persoană, mai ales când vine vorba de a face compromisuri; nu vor face niciodată ceva care încalcă valorile și credințele personale.
- Recunoaște atunci când greșești
Nu este confortabil pentru nimeni să recunoască faptul că a greșit, totuși acest lucru poate întări imaginea de sine, chiar dacă în acel moment pot interveni anumite frustrări, pe care în mod cert nu dorești să le ai. În momentul în care ai încredere în tine, îți asumi consecințele faptelor tale. Important este să înveți cum să gestionezi compromisurile pe care le faci și să comunici deschis cu partenerul despre situația în care consideri că ai greșit. Când simți deschiderea și căldura partenerului se creează zona de confort în care îți este mai ușor să abordezi orice problemă. În plus, creezi un spațiu confortabil în care și partenerul tău se va simți liniștit să vorbească despre erorile lui.
- Dă-ți voie să fii vulnerabil
Toți avem părți forte și pozitive pe care le etalăm și altele mai slabe pe care le mascăm. Când îți dai voie să fii vulnerabil în fața celuilalt arăți deschidere și sinceritate. Aceasta arată un grad ridicat de încredere în celălalt și este precursorul unei relații bazate pe comunicare și deschidere. Spațiul de confort din cadrul relației de cuplu, în care te poți deschide, în care îți poți exprima toate stările, atât pe cele pozitive, cât și pe cele negative, îți redă încrederea în sine.
- Evită lamentarea
Dacă vrei să înțelegi, să îndrepți sau să discuți, evită plângerile aduse partenerului. Exprimă-ți sentimentele legate de faptele care au avut loc. Scopul este găsirea variantelor de soluționare și nu învinovățirea celuilalt.
Gândirea negativă și scenariile nu fac decât să agraveze situația. Comunică-i partenerului ceea ce simți și astfel vei reuși să clarifici situația, iar astfel gândurile care te apasă vor dispărea.
- Fii conștient când trebuie să renunți
Relațiile pot evolua într-o manieră în care nu ne dorim și suntem nevoiți să ne continuăm drumul fără partenerul respectiv. Persoanele care au încredere în ele știu când trebuie să lase lucrurile să decurgă de la sine, și când ar trebui să lupte pentru ceea ce își doresc. De asemenea, nu le este frică să fie singure deoarece este o oportunitate pentru ele să se aprecieze mai mult și să își dea seama de ceea ce au nevoie.