Noul stil de leardership – Care este acela și cum îl putem aborda?

De-a lungul timpului organizațiile și managerii au fost preocupați în mod constant să identifice acele mecanisme care pot genera rezultate maxime pentru atingerea obiectivelor, având în vedere totuși, ca angajații să rămână  motivați și determinați.  Astfel, tot mai mulți manageri apelează la un nou stil de leadership de tip coaching.

 În continuare îți vom prezenta ce presupune aces stil de leadership și cum îl poți aborda în cadrul organizației sau a echipei pe care o coordonezi.

Stilul de leadership de tip coaching a fost creat și implementat pentru prima dată de Sir John Whitmore care este de părere că acest tip de leadership deschide calea pentru o cultură  a performanței, pentru că reorientează mentalitatea organizației către interdependență, în care oamenii pot să crească și să își împlinească potențialul.

Un stil de leadership de tip coaching este abordarea care creează o cultură a performanței ridicate. Caracteristicile acestei culturi sunt colaborarea, împuternicirea și satisfacția. Colaborarea este cea mai importantă dintre aceste caracteristici și aceasta este adesea contrastată cu o abordare de comandă și control care reprimă potențialul angajaților.

Leadershipul de tip coaching încorporează mentalități și comportamente de coaching, sintetizându-le pentru a crea cel mai performant stil de leadership, prin deblocarea și activarea potențialului angajaților. Acest lucru este distinct de stilul tradițional de gestionare a comenzii și controlului care adesea nu ajută angajații să performeze și să ofere cele mai bune rezultate.

Un stil de leadership de tip coaching este susținut de abilități și etică clare, care includ:

  • parteneriat și colaborare
  • credința în potențial
  • încredere și siguranță
  • intenție
  • întrebări puternice
  • ascultare activă
  • părere
  • învățare și dezvoltare

Un stil tradițional de management, cum ar fi cel de „comandă și control”, este unul în care liderii știu cel mai bine și au toate răspunsurile (sau simt că ar trebui). Un stil de management al coaching-ului creează o colaborare între lider și membrii echipei, care îi responsabilizează pe toți. Efectuarea acestei schimbări îi pune pe oameni pe scaunul conducător al propriilor performanțe.

Care sunt beneficiile stilului de leardership de tip coaching?

Principalul beneficiu al acestul tip de leadership este de obicei reducerea stresului atât la membrii echipei, care se simt incluși în sfera decizională, cât și la lideri, care nu mai simt că trebuie să ofere toate răspunsurile.

Totodată, managerii care abordează coaching-ul manifestă o încredere mai mare în angajați, oferind în același timp un bun echilibru între sprijin și provocare.

Dacă îți dorești să aduci mai mult echilibru în viața ta și să îți atingi mai ușor și mai eficient obiectivele tale și ale echipelor pe care le coordonezi,  te invităm să dai click pe linkul de mai jos pentrua a afla mai multe detalii despre Școala de Coaching All to Know.

<< Află mai multe detalii >>

Distribuie pe Facebook