O relație sănătoasă este un parteneriat bazat pe dragoste, securitate, încredere și respect, care se măsoară prin calitatea și satisfacția vieții în cuplu.
Relațiile nesănătoase și abuzive duc în cele din urmă la destrămarea uniunii dintre doi parteneri, care nu înseamnă neaparat separare, și fac ca tot ce părea frumos la începutul relației să devină o dezamăgire care poate avea repercusiuni grave pentru ambii parteneri.
Iată 5 semnale de care trebuie să ținem cont pentru a evita dezvoltarea unei relații nesănătoase de cuplu.
La începutul unei relații ambii parteneri încep un proces de cunoaștere pentru a vedea dacă există compatibilitate și înțelegere în cuplu. De cele mai multe ori pierdem din vedere anumite semnale care ne pot forma o imagine clară asupra poziționării noastre, cât și a partenerului, în viitoarea relație de cuplu.
- Intensitatea – exprimarea sentimentelor în raport cu partenerul
îngrijorare ≠ agasare
entuziast ≠ copleșitor
Schimbul de energii și sentimente nu trebuie să extenueze partenerii. Menținerea unui echilibru va oferi spațiul și libertatea ca ambii parteneri să poată „respira” fără a se simți constrânși.
- Izolarea – dependența manifestată față de partener
Partenerul nu este un obiect care să ne aparțină și nimic nu ne dă voie să-l îndepărtăm de familie și prieteni. O relație sănătoasă se bazează pe independență, chiar dacă ambii parteneri se află într-o conexiune energetic sentimentală, ei trebuie să își continue activitățile și relațiile interpersonale la fel ca înainte.
- Gelozia extremă – posesivitatea față de partener
Gelozia face parte din viața de cuplu, manifestată în doze mici, indică un grad de atașament. În schimb, o gelozie extremă duce spre neîncredere în partener, posesivitate, frustrare și în cele din urmă, la agresivitate. Gelozia extremă dezvoltă patologii care duc spre dezechilibre emoționale și mentale.
- Critica – superioritatea față de partener
Cuvintele trebuie să ne înalțe, să ne facă să ne simțim înțeleși și încrezători, nu să ne pună la pâmânt. Subaprecierea și critica față de partener îi vor oferi acestuia o stimă de sine scăzută și îl vor determina să își reprime sentimentele.
- Volatilitatea – instabilitatea emoțională
Tranziția de la stări și comportamente extreme, urmată de o conștientizare de moment și angajamente care nu pot fi onorate în realitate, vor duce la dezechilibre de personalitate. Condiționarea partenerului și pasarea asumării faptelor pentru a-l face răspunzător indirect de propriile instabilități emoționale și comportamentale, fac trecerea de la o relație nesănătoasă la una abuzivă.
Așadar, trebuie să fim atenți la stările emoționale pe care le observăm la începutul relației de cuplu. Înțelegerea nevoilor și trăirilor interioare, atât personale, cât și ale partenerului nostru, ne ajută să devenim versiuni mai bune și să scăpăm de insecurități. Comunicarea deschisă, respectul reciproc, încrederea, bunătatea și răbdarea sunt doar câteva elemente esențiale care formează relații puternice și sănătoase.
Te invităm să afli cum putem gestiona într-un mod sănătos relația de cuplu în cadrul unui WEBINAR LIVE GRATUIT susținut de Alexandra Olteanu, coach și trainer.
Află mai multe detalii accesând următorul LINK.