7 pași pentru comunicarea nevoilor în relația de cuplu

Nevoia reprezintă lispa a ceva ce face o persoană să se simtă neîmplinită. Atunci când nu putem găsi resursele necesare pentru a ne satisface o nevoie, ne putem confrunta cu  sentimente de anxietate și frustrare. Într-o relație de cuplu este important să identificăm nevoile persoanale și să le cunoaștem pe ale partenerului pentru a avea o relație armonioasă. 

Nevoile mele sunt în responsabilitatea mea!

Iată 7 pași care ne vor ajuta să  comunicăm nevoile în mod eficient în relația de cuplu.

1. Focusează-ți atenția asupra ta

Uneori avem impresia că nevoile celor din jur sunt mai importante decât nevoile personale. Fii conștient de nevoile tale și scapă de temerile și frustrările care te apasă. Concentrează-te pe tine și amintește-ți că toți avem nevoi și nu este nimic rău în a le avea, arăta și verbaliza. 

A avea nevoi personale nu înseamnă egoism, este doar o realitate, pe care uneori alegem să o ignorăm.

2. Identifică-ți nevoile

Pentru mulți dintre noi, nevoile personale trec neobservate. Alocă un timp pentru a te întreba care sunt nevoile tale și cum ai putea să le satisfaci.

Care sunt nevoile mele?

Cum pot fi ele îndeplinite?

Care sunt premisele personale pentru a fi fericit și împlinit în relația de cuplu?

Determină și analizează-ți nevoile în raport cu propria persoană. Acest demers face parte din grija și iubirea sinelui tău interior.

3. Nu da vina pe partener

Nu ar trebui să îți învinovățești partenerul pentru că nu îți poate depista în mod instinctiv nevoile sau nu reușește să îți citească gândurile. Este important să fii tolerant cu cei din jurul tău și să nu manifești un comportament agresiv fără un temei.

4. Găsește soluții la nevoile tale 

Înainte de a purta o discuție cu partenerul tău, gândește-te la obiectivele pe care le ai și fă-ți un set de soluții pe care le-ai identificat din perspectiva ta. În momentul în care ajungeți să stabiliți o discuție în acest sens, asigurați-vă că vă puteți oferi idei și soluții clare, care vă vor permite să vă satisfaceți nevoile de ambele părți.

 Fii deschis la compromisuri și încearcă să ajungi la un numitor comun cu partenerul tău,  pentru a avea o viziune clară asupra a ceea ce vă doriți amândoi de la relația voastră.

Totodată, la finalul discuției puteți comunica în mod specific care au fost nevoile împărtășite și la ce soluții ați ajuns pentru a elimina eventualele neînțelegeri.

5. Comunică-ți clar nevoile

Găsește un timp oportun pentru a vorbi cu partenerul tău despre dorințele și așteptările voastre. Spune ce nevoi ai de la partenerul tău, de ce sunt importante pentru tine, cum te simți atunci când nu pot fi îndeplinite, cât și ce înseamnă pentru tine și ce se va schimba în momentul în care nevoia ta este acoperită.

Trebuie să ai grijă la modalitatea în care alegi să îi vorbești partenerului tău despre nevoile tale personale, fără a fi interpretată ca un posibil reproș. 

Comunicarea nevoilor noastre necisită și creează un mediu propice pentru a stabili o eventuală negociere favorabilă de ambele părți, unde respectul și comunicarea eficientă oferă autenticitate în relația de cuplu. În momentul în care nevoile ambilor parteneri sunt onorate, relația devine mai puternică, pentru că se bazează pe respect, responsabilitate, grijă și iubire.

6. Recompensează comportamentul bun 

Când dorești să produci o schimbare pentru a forma un nou comportament trebuie să iei în calcul faptul că acest proces necesită timp. Atunci când observi că lucrurile se schimbă în bine, recompensează-ți partenerul. Faptul că îți manifești bucuria și ești mândru de faptul că schimbarea a produs rezultatele așteptate, este o dovadă de apreciere și de atașament față de partener.

7. Ai răbdare! 

Obiceiurile noi se formează treptat, așa că este important să ai răbdare cu tine și cu partenerul tău. Nu adopta o gândire negativă atunci când parenerul tău se întoarce la vechile comportamente. Nu te manifesta agresiv și încearcă să le ignori pe moment. Realuați discuția inițială și vedeți ce nu a funcționat.

Te invităm să afli cum putem gestiona într-un mod sănătos relația de cuplu în cadrul unui WEBINAR LIVE GRATUIT susținut de Alexandra Olteanu, coach și trainer.

Află mai multe detalii accesând următorul LINK.

Distribuie pe Facebook