Compromisul și negocierea în relația de cuplu

Oare ce ar trebui să alegem atunci când dorim să avem parte de liniște și armonie  în relația de cuplu? Compromisul sau negocierea?

Iată cum putem găsi soluția cea mai potrivită atunci când dorim ca ambii parteneri să fie în echilibru.

Care este diferența dintre compromis și negociere?

Compromisul este situația în care o persoană acceptă ceva diferit care nu corespunde principiilor personale sau nu este ceea ce își dorește cu adevărat, din cauza circumstanțelor sau pentru că ia în considerare dorințele altor persoane.

Negocierea, în schimb, este o convenție care are ca obiectiv găsirea unui numitor comun în care ambele persoane sunt în câștig.

Care dintre cele două poate fi o alegere toxică în relația de cuplu?

Compromisul. De ce? Pentru că anulează principiile, valorile și idealurile unei persoane, acea identitate proprie care ne definește caracterul sau ne oferă un sens al vieții.

A face compromisuri renunțând la ceea ce te definește pentru a-ți echilibra relația de cuplu este o iluzie care poate duce la crearea unui mediu toxic în relație și totodată, te face să te simți neîmplinit și frustrat.  În timp, toate acestea vor face ca relația să nu mai funcționeze și chiar să se destrame.

Compromisul este uneori necesar în cuplu, însă este important ca acesta să fie acceptabil pentru fiecare dintre parteneri. 

Ce putem face atunci? Vom negocia, dar, atenție!

Nu negociem principii și valori!

Negociem comportamente!

Multe dintre conflicte apărute în relația de cuplu pot fi rezolvate prin procesul de negociere. Într-o negociere, fiecare partener primește ceva în schimbul oferirii a ceva ce dorește celălalt partener. În compromis, niciunul dintre parteneri nu primește de fapt ceea ce își dorește. De multe ori, se stabilește o cale de mijloc pentru ambele probleme expuse de parteneri, rezultând că niciunul  dintre parteneri nu este mulțumit de soluție.

O negociere eficientă necesită ca ambii parteneri să-și cunoască nevoile.  Cu toții avem un set de lucruri pe care ni le dorim și de care avem nevoie în relație. Înțelegerea nevoilor noastre și comunicarea lor într-o manieră care să ducă la o negociere profitabilă de ambele părți, ne face să fim conștienți de faptul că o comunicare eficientă bazată pe înțelegere și reciprocitate este cheia succesului. Dacă nu suntem pe deplin în legătură cu propriile nevoi și dorințe, nu putem negocia cu succes.

O negociere eficientă necesită, de asemenea, să depunem toate eforturile pentru a ne expune problema într-un mod clar și precis. Dacă este vorba despre ceva care ne displace la comportamentul partenerului nostru, ar fi bine să-i comunicăm cum anume ne influențează acel comportament și cum ne face să ne simțim.

Este mai ușor să ajungeți la o soluție dacă veniți cu câteva lucruri pe care doriți să le primiți și câteva lucruri pe care sunteți dispuși să le oferiți în schimb. Ce este important de reținut, este faptul că principiul în negociere este să obținem ceva care satisface nevoile noastre și, în același timp, oferim ceva care să răspundă nevoilor partenerului nostru.

Ambii parteneri trebuie să simtă că soluția este corectă de ambele părți și că s-a ținut cont de gândurile, credințele, emoțiile, principiile și valorile celuilalt. Fiecare partener trebuie să creadă că decizia nu a fost forțată și că soluția negociată cu adevărat va face ca o problema să dispară.

 Uneori există posibilitatea ca soluția negociată anterior și considerată a fi un generator de schimbare în bine, poate fi compromisă de unul dintre parteneri, iar acest lucru poate însemna că partenerul în cauză a considerat că decizia finală nu este complet acceptabilă.

Procesul de negociere necesită să îți păstrezi mintea deschisă și să fii dispus să asculți punctul de vedere al partenerului. Este posibil să aibă motive întemeiate pentru ceea ce face sau spune, iar de cealaltă parte să ți pară inacceptabil și trebuie să recunoști acest lucru dacă vrei să ajungi la un echilibru cu partenerul tău. 

Partenerii ar trebui să respecte faptul că fiecare are o opinie diferită și totodată, viabilă pentru problema în cauză. Respectul este important, deoarece fără el nu veți comunica pe picior de egalitate sau nu veți lua în serios punctul de vedere al partenerului. De asemenea, este recomandat să nu inițiați o posibilă negociere atunci când lucrurile sunt tensionate. Când emoțiile negative ne cuprind, nu mai putem avea o claritate în gândire și tindem să avem un comportament reactiv. Cel mai bine este să purtăm discuția atunci când ambii parteneri sunt calmi și deschiși pentru negociere.

Pentru ca negocierea  să fie eficientă în cuplu este important  … 

… să nu existe niciodată jigniri, amenințări și furie;

… să fie folosită pentru conflicte cu adevărat importante, altfel își pierde din valoare;

… să se separe emoțiile de problemă;

… să ne concentrăm asupra intereselor, nu asupra poziției pe care o avem de apărat;

… să căutam opțiuni reciproc avantajoase;

… să fim flexibili;

… să fim perseverenți. Este posibil ca negocierea să nu se finalizeze din prima rundă.

Te invităm să afli cum putem gestiona într-un mod sănătos relația de cuplu în cadrul unui WEBINAR LIVE GRATUIT susținut de Alexandra Olteanu, coach și trainer.

Află mai multe detalii accesând următorul LINK.

Distribuie pe Facebook