6 tehnici eficiente pentru comunicarea și ascultarea în relația de cuplu

Se spune că o relație se bazează pe o comunicare deschisă și pe o ascultare activă. Nimeni nu este de la început un bun comunicator sau ascultător, însă trebuie să dorim să devenim versiuni mai bune în fiecare zi atât pentru noi, cât și pentru partenerul nostru. Îți oferim în acest sens 6 tehnici eficiente pentru a-ți dezvolta relația de cuplu.

Într-o relație comunicarea deschisă nu doar că va rezolva aspectele problematice de moment, dar va consolida relația în timp și îi va determina pe parteneri să știe cum anume să se raporteze la emoțiile lor.

  1. „Eu”

Când comunici cu partenerul despre o problemă pe care o ai în raport cu persoana lui, tendința este să-i spui ce a făcut greșit, folosind reproșuri și acuzații directe asupra sa.  Procedând astfel, nu vei face decât ca partenerul tău să se simtă cel mai probabil  în defensivă și să adopte un comportament agresiv.

Decât să-i spui partenerului ce a făcut sau ce nu a făcut, vorbește-i despre cum te face să te simți. Concentrează-te pe sine, fără a folosi afirmații declanșatoare de opoziție. De exemplu, ai putea spune: „Mă faci să mă simt prost când vorbești cu mine așa” sau „Mă simt prost când îmi spui că …”.

Fii responsabil de sentimentele tale și cere-i dragostea partenerului tău prin cuvinte și acțiuni de susținere.

  1. Bunătate și respect reciproc

În timpul unui conflict este dificil să îți păstrezi calmul și să nu spui lucruri pe care ulterior  le regreți. Sentimentele rănite și manifestarea unui comportament agresiv  nu ne ajută să ne liniștim, ci ne subminează legătura strânsă și încrederea reciprocă în relația cu partenerul.

Este important să adoptăm o atitudine pozitivă de înțelegere, prin empatizarea cu sentimentele și trăirile partenerului,  respectându-ne chiar și  în situațiile mai dificile. Este important ca cel puțin unul dintre parteneri să se raporteze la un astfel de comportament, ca celălalt să-l adopte.

Când propozițiile voastre încep cu: „Tu mereu…”, „Tu niciodată…”, „Aici nimeni…” decât să reacționezi dur, mai bine acordă ție și partenerului tău un time out ca să puteți ieși din conflict.

Sunt câteva reguli de time out pe care este bine să le cunoști pentru ca acesta să fie eficient, însă sub nicio formă nu îți dă voie să reacționezi sub impulsul momentului, cu siguranță vei regreta.

  1. Concetrează-te pe situațiile de moment

Într-o discuție contradictorie, iscată din cauza unei probleme de moment, este important ca partenerii să se concentreze pe momentul prezent, fără a introduce în discuții situații trecute sau chiar să implice alte persoane. Acest fapt va duce la generarea altor discuții mai aprinse și nu va rezolva problema inițială, dar nici pe cele apărute ulterior.

Chiar și când încercăm să comunicăm deschis cu partenerul, se întâmplă, ca de cele mai multe ori, să avem impreisa că nu suntem înțeleși de partenerul nostru sau că nu ne acordă suficientă atenție atunci când îi împărtășim din experiențele și problemele noastre. O ascultare activă ne conectează cu cel din fața noastră și totodată ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce dorește să ne comunice.

  1. Ecoul

Tehnica ecoului presupune ca toate eforturile noastre să se concentreze asupra sentimentelor exprimate de partener. Această tehnică îți permite să-i arăți partenerului că ai înțeles ceea ce ți-a transmis în acel moment prin repetare cu propriile lui cuvinte. Totodată, tehnica ecolului nu te ajută doar să clarifici trăirea emoțională pe care partenereul  și-a exprimat-o, dar te ajută să creezi o conexiune mai puternică.

Scopul acestei tehnici este de a decodifica elementele verbale și nonverbale pe care partenerul ni le comunică pentru a te uni cu trăirile și experiențele sale.

Iată câteva exemple de întrebări pe care le putem formula:

„Eşti supărat?!”

„Te simţi singur?!”

„Te simţi dezamăgit?!”

  1. Reformularea

Tehnica presupune să reformulezi cu alte cuvinte ceea ce a spus partenerul tău referitor la un eveniment sau o problemă pe care ți-a expus-o, pentru a-i transmite confirmarea că ai înțeles ceea ce   ți-a transmis.  Spre deosebire de tehnica ecoului, care se concentrează asupra trăirilor și emoţiilor exprimate de partener, tehnica reformulării se bazează  pe faptul că îl asigurăm pe partener că îi urmărim discursul şi dorim să-l înţelegem, dar mai ales pentru a-l asigura că  facem eforturi să înţelegem  ceea ce ne-a transmis prin folosirea propiului limbaj.

Iată cum ar putea arăta o reformulare:

„Dacă înţeleg bine, ai spus că …”

„Din câte am observat, înțeleg că …”

  1. Specificarea

Această tehnică îți permite să îți ghidezi partenerul în a fi mai precis în afirmații pentru a-i evidenția anumite aspecte esențiale ale emoțiilor și reacțiilor exprimate.

Iată regulile de urmat şi întrebările de formulat pentru a identifica precis emoţiile şi reacţiile:

1. Evidenţiera emoţiilor:

„Îmi spui că ești supărat … Te rog spune-mi ce anume te supără.”

„Ajută-mă să înțeleg cum  te afectează asta?”

2. Concentarea pe aspectele importante și evidențierea a ceea ce este esențial:

„Ce ți se pare mai dificil în acest moment? ”

„Din tot ceea ce mi-ai spus, ce anume te-ar ajuta să rezolvi această problemă?

3. Determină-ți partenerul să-şi clarifice afirmaţiile:

„Ai putea să-mi spui mai multe despre …”

„Ai putea să-mi explici un pic …”

„Nu înţeleg exact ce vrei să spui prin …”

4. Treci de la „general” la „specific”:

„O mulţime de lucruri s-au întâmplat … Ce este cel mai dificil din toate acestea?”

„Când spui că nimeni nu te înțelege, vrei să spui că nu există nicio persoană care să te înțeleagă? ”

„Niciodată? Când spui niciodată, vrei să spui în niciun moment?”

Te invităm să afli cum putem gestiona într-un mod sănătos relația de cuplu în cadrul unui WEBINAR LIVE GRATUIT susținut de Alexandra Olteanu, coach și trainer.

Află mai multe detalii accesând următorul LINK.

Distribuie pe Facebook