Ce este și ce nu este un coach?

Ce este și ce nu este un coach? Aceasta este întrebarea!

O persoană care își dorește să se dezvolte personal și profesional va apela la un moment dat la ajutorul unui specialist și va putea găsi răspunsuri și rezolvări la diversele momente din viața sa. Cum putem știi la ajutorul cărui specialist putem apela în funcție de nevoile noastre?

Coachingul se concentrează pe stabilirea obiectivelor, crearea de rezultate și gestionarea schimbărilor personale. Uneori, este util să înțelegem coaching-ul, distingându-l de alte profesii de suport personal sau organizațional.

Coach-ul nu este un terapeut

Terapia se concentrează mai mult pe trecut și se ocupă de vindecarea durerii, disfuncționalităților și conflictelor interioare al unei persoane sau în relații. Accentul se pune adesea pe rezolvarea dificultăților apărute din trecut care împiedică funcționarea emoțională a unui individ în prezent. Totodată, terapia pune accent pe îmbunătățirea funcționării psihologice generale și gestionarea momentelor din prezent în moduri mai sănătoase din punct de vedere emoțional.

Coaching-ul, pe de altă parte, susține creșterea personală și profesională bazată pe schimbarea auto-inițiată în căutarea unor rezultate specifice.  Aceste rezultate sunt legate de succesul personal sau profesional cu accesarea resurselor pe care clientul le deține pentru a-l ajuta în îndeplinirea obiectivelor din viitor. În timp ce emoțiile pozitive pot fi un rezultat natural al coaching-ului, accentul principal se orientează pe crearea de strategii acționabile pentru atingerea unor obiective specifice din viața personală sau profesională. În cadrul unei sesiuni de coaching activitatea se concentrează pe determinarea acțiunii și responsabilității clientlui.

Coach-ul nu este un consultant

Organizațiile apelează la consultanți pentru expertiza lor în diverse domenii de activitate. În timp ce abordările de consultanță variază foarte mult, pornind de la premisa că un consultant va realiza o diagnoză și va prescrie cele observate pentru implementare unor soluții, în coaching, se presupune că indivizii sau echipele sunt capabile să își genereze propriile soluții, coach-ul furnizând doar abordări și cadre de sprijin, bazate pe descoperire.

Coach-ul nu este un consilier

Consilierea este orientată spre obținerea stării de bine, oferindu-i persoanei în cauză o perspectivă diferită asupra unei situații și învățând noi modalități de a depăși în mod eficient problemele și provocările. Consilierea pune accentul pe dezvoltarea unor abilități sau resurse  personale adaptative și eficiente. Consilierea poate ajuta în situații diverse, precum autocunoaștere și dezvoltare personală. Coaching-ul se concentrează mai mult pe soluții, nu pe evaluarea clientului.

Coach-ul nu este un mentor

Un mentor este un expert care oferă îndrumare pe baza propriilor sale experiențe și cunoștințe acumulate. Mentoratul poate include consiliere, consultanță și coaching, însă procesul de coaching nu include consiliere sau consultanță și se concentrează în schimb pe indivizi sau grupuri care își stabilesc și își ating obiectivele în baza propriilor resurse sau experiențe.

Coach-ul nu este un trainer

Trainingul se bazează pe obiectivele stabilite de trainer pentru a livra expertiză pe un anumit subiect. Deși obiectivele sunt clarificate în procesul de coaching, ele sunt stabilite de către individ sau echipa care este antrenată, cu îndrumarea oferită de coach. Trainingul presupune, de asemenea, o cale de învățare liniară care coincide cu un curriculum stabilit. Coaching-ul este mai puțin linear, pentru că procesul aprține exclusiv clientului.

Coach-ul nu este un antrenor de sport

Deși sunt folosite adesea metafore sportive, antrenamentul profesional este diferit de antrenamentul sportiv. Antrenorul de sport este adesea văzut ca un expert care ghidează și dirijează comportamentul indivizilor sau al echipelor pe baza experienței și cunoștințelor sale. Antrenorii profesioniști (coachii) posedă aceste calități, dar experiența și cunoștințele lor despre individ sau echipă determină direcția. În plus, coaching-ul profesional, spre deosebire de dezvoltarea atletică, nu se concentrează pe comportamentele care sunt executate prost sau incorect. În schimb, accentul este pus pe identificarea oportunităților de dezvoltare bazate pe punctele forte și capacitățile individuale.

Dacă îți dorești să aduci mai mult echilibru în viața ta și să îți atingi obiectivele mai ușor te invităm să dai click pe linkul de mai jos pentrua a afla mai multe detalii despre Școala de Coaching All to Know.

<< Află mai multe detalii >>

Distribuie pe Facebook