Somatizarea – conexiunea dintre minte și corp

Te-ai întrebat vreodată de unde apar și cum se declașează anumite stări pe care le trăiești zi de zi?

Nu știi care sunt cauzele anumitor senzații corporale și emoționale pe care le  ai?

 Îți prezentăm cum se creează conexiunea dintre minte și corp, ce este somatizarea și cum anume ne influențează.

Toată lumea experimentează conexiunea  dintre minte și corp în mod frecvent, datorită faptului că este automată și involuntară. Această conexiune pornește de la creier înspre coloana vertebrală prin diferiți stimuli mesajeri (neurotransmițători și hormoni). Acest sistem de comunicare este responsabil pentru preluarea informațiilor folosind corpul nostru (cum ar fi ochii, urechile, nasul și pielea), transmiterea acestor informații către creier și trimiterea de mesaje importante către toate părțile corpului se declanșează prin acțiune directă. Acest sistem este ceea ce face posibil ca creierul să trimită semnale către corpul nostru, cum ar fi mișcarea degetelor.

Răspunsul luptă-fugă sau îngheț este un exemplu excelent al conexiunii minte-corp. Când simțim că suntem în pericol, se declanșează un răspuns fizic foarte puternic. Acest lucru se poate întâmpla atunci când ne simțim speriați și există un pericol major. Se poate întâmpla și atunci când ne simțim speriați sau stresați, iar  „pericolul” nu are o acțiune directa.

Sistemul nervos are două părți principale:

  1. sistemul simpatic
  2. sistemul parasimpatic

Aceste două sisteme acționează întotdeauna în echilibru. Sistemul nervos simpatic este precum o pedală de accelerație într-o mașină – îi spune corpului să meargă. Sistemul nervos parasimpatic, pe de altă parte, este precum frânele dintr-o mașină – îi spune corpului să se calmeze. Răspunsul de luptă-fugă sau îngheț este sistemul nervos simpatic care trage alarma.

Răspunsul de luptă-fugă-sau-îngheț al corpului începe cu urechile, ochii și nasul, detectând un semnal. Creierul ia în considerare informațiile primite și decide că există un pericol și îți trasmite ce să faci. Apoi, creierul  trimite semnale către corp, utilizând stimuli mesageri. Aceste semnale îi spun corpului tău să fie atent și să fie gata să acționeze rapid. De exemplu, inima bate mai repede, mușchii se încordează, pupilele se dilată și stomacul încetinește pentru a vă pregăti pentru acțiune. Acest lucru te ajută să supraviețuiești pericolului luptând sau evadând. Toate aceste reacții fizice se întâmplă rapid și fără ca tu măcar să știi asta. Mai târziu, când pericolul a dispărut, sistemul parasimpatic începe să-i trasmită corpului să se calmeze.

Este important să ne amintim că aceste simptome fizice de „luptă sau fugă” nu sunt periculoase, dar pot fi foarte puternice.

Somatizarea este cuvântul pe care îl folosim pentru exprimarea fizică (sau corporală) a stresului și emoțiilor prin conexiunea minte-corp. Cu toții somatizăm. De fapt, până la 12% din vizitele medicale pe care le facem sunt pentru simptome somatice. Toată lumea experimentează somatizarea, dar, pentru unii oameni, aceasta împiedică viața de zi cu zi și necesită tratament adecvat.

Cum se întâmplă  în somatizare?

Somatizarea are loc prin conexiunea corpului cu mintea. Există câteva modalități prin care se declanșează somatizarea, determinând o afecțiune mai puternică sau mai intensă. Emoțiile și stresul pot face simptomele unei afecțiuni mai puternice sau mai intense, iar uneori o boală medicală poate provoca anxietate și suferință, ceea ce duce apoi la simptome somatice. Această conexiune între emoții și simptome fizice se numește conexiune minte-corp.

Diagnostice

Există două tipuri principale de tulburări care descriu somatizarea:

  1. Tulburare de simptom somatic:
    • durere în abdomen (burtă)
    • durere de cap
    • oboseală
    • greaţă
    • dureri cronice
  2. Tulburare de conversie (tulburare funcțională a simptomelor neurologice):
    • slăbiciune sau paralizie
    • amețeli sau leșin
    • mișcări anormale (care pot arăta convulsii epileptice)
    • probleme cu vorbirea
    • furnicături sau amorțeală
    • pierderea memoriei

Adesea, oamenii pot avea un „element de somatizare” atunci când prezintă simptome fizice puternice sau o afecțiune medicală. Acest lucru înseamnă că pot avea o boală precum migrenele, dar stresul și anumite emoții fac simptomele mai intense sau mai frecvente.

Atunci când te confrunți cu anumite simptome specifice somatizării este indicat să îți faci un set de analize și să vorbești cu medicul tău. În cazul în care problemele nu sunt de ordin medical este indicat să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut care te va ajuta să îți getionezi mai bine trăirile, rezolvându-ți blocajele emoționale.

Distribuie pe Facebook