Ce îți poate afecta încrederea în sine

În momentul când îți dorești să ai interacțiuni minunate cu oamenii din jurul tău, fie ești o persoană cu încredere în sine, fie ești pe cale să devii una. Încrederea în sine se construiește pas cu pas, fiecare victorie personală și fiecare experiență nouă de învățare jucând un rol crucial în acest demers.

Indiferent de experiențele negative din trecut care ți-au afectat stima de sine, poți lucra la a-ți creste încrederea în forțele proprii. Dacă vrei să fii încrezător trebuie să pășești în mod conștient în afara zonei de confort, să ai inițiativă și să te implici în experiențe noi. În acest fel vei obține cunoaștere și vei descoperi care îți sunt limitele și cum le poți depăși. Ajungi să înțelegi mai multe despre ceilalți, dar și despre tine, lucru care te va face să îi iubești și să îi accepți atât pe ceilalți cât și pe tine însuți/însăți.

În continuare îți prezentăm câteva obiceiuri care îți pot afecta încrederea în sine:

  • Îți pasă prea mult de părerea celorlalți

Trăim în societate și suntem supuși în mod automat judecății celorlalți. De multe ori este însă o judecată fără valoare pentru că uneori părerile negative pe care le primim nu sunt critici constructive și oneste din care să putem extrage ceva. Mulți oameni își proiectează propriile frustrări și nu ai niciun motiv pentru care să lași acele frustrări să ajungă la persoana ta.

Este necesar să nu te raportezi atât de mult la feed-back-ul negativ pe care ți-l dau ceilalți, pentru că există riscul să nu mai poți ieși decât cu greu din secvența respectivă. În același timp, nu te lăsa pradă așteptărilor celorlalți de la tine, gândește cât mai independent, prețuiește-te și iubește-te. Nu depinzi de părerea nimănui și nici nu ai nevoie de aprobare.

  • Pierzi mult timp cu lucruri neimportante și le amâni pe cele importante

Toți avem nevoie să alternăm perioade de muncă și de efort intens cu perioade mai liniștite de relaxare și chiar leneveală. Însă dacă vrei să ai încredere în tine va trebui să faci eforturi să construiești această încredere. Unul dintre cele mai bune moduri în care poți face asta este să înveți lucruri noi și să le perfecționezi pe cele pe care le știi deja.

Cunoașterea este asociată cu încrederea în sine, cu cât știi mai multe lucruri dintr-un anumit domeniu cu atât mai sigur ești de cunoștințele și de expertiza ta.

Fiecare victorie mică pe care o obții contribuie la creșterea încrederii de sine. Călătoritul ajută pentru că va aduce cu sine situații noi și interacțiuni cu oamenii, care vor contribui la dezvoltarea ta; înveți să te descurci, îți extinzi orizonturile, ceea ce îți va da încredere.

  • Trăiești în mod constant în trecut

De multe ori avem tendința să rememorăm experiențele negative și eșecurile, care sunt mai bine întipărite în minte, decât cele pozitive.

Este important să ne concentrăm atenția asupra prezentului și să îl trăim cu încredere și speranță.

Dacă ai avut parte de experiențe negative în trecut sau dacă regreți anumite lucruri pe care le-ai făcut sau nu le-ai făcut, atunci trebuie să cauți o modalitate să te eliberezi. Regretele, sentimentele de vinovăție și de eșec pe care le porți cu tine îți consumă din încrederea de sine și te fac să reacționezi cu neîncredere la situații noi și să eviți anumite lucruri sau tipuri de interacțiune.

Persoanele care au încredere de sine știu că viața nu este mereu corectă și că nu întotdeauna lucrurile vor merge conform așteptărilor lor. Este o lecție prețioasă și e bine să știi că nu poți avea controlul, dar asta nu înseamnă că modul tău de a reacționa nu este salvator. O atitudine pozitivă și educarea optimismului pot face minuni pentru încrederea ta în forțele proprii.

  • Nu faci ceea ce simți de teamă să nu-i rănești pe cei din jur

Aceasta contribuie la distrugerea încrederii în sine, în primul rând, pentru că ajungi într-un moment în care nici tu nu mai știi ce vrei. Obișnuit să le faci pe plac celor din jur și să te ridici la așteptările lor, îți pierzi propriile repere și valori. În plus, a nu face ce simți generează frustrări și regrete, sentimente care ne împiedică să ne cunoaștem și să ne împlinim propriul potențial. Este necesar sa faci ceea ce simti, indiferent de părerile celor din jur.

Distribuie pe Facebook