Cum poți crește încrederea în tine în mediul familial

Familia este locul în care creștem, ne cunoaștem propriile nevoi și ne dezvoltăm.
Este mediul unde găsim, de cele mai multe ori, afecțiune, sprijin și iubire necondiționată, Familia este primul contact al nostru cu lumea și principalul factor care ne formează cu timpul încrederea în sine și independența.

Încrederea în sine poate crește în mediul familial, fiind spațiul care ne oferă siguranță, iubire și suport în orice împrejurare. Familia este locul unde ne întoarcem când suntem bine și mai ales atunci când întâmpinăm dificultăți și avem nevoie de sprijin.

Totuși, sunt situații în care mediul de familie nu este perceput ca fiind suficient de sigur pentru a putea manifesta încredere în sine.

În continuare îți prezentăm câteva aspecte care te ajută să crești încrederea în tine în mediul familial:

  1. Timpul petrecut în familie

O relație sănătoasă presupune să petreceți timp împreună; împreună cu copiii voștri, cu soțul/ soția, cu familiile de proveniență. Când petreceți timp cu persoanele dragi vă apropiați mai mult, comunicați mai relaxat, vă înțelegeți temerile, dorințele, bucuriile. Faceți activități care să vă aducă mai aproape unii de ceilalți, gătiți, faceți călătorii, vizionați un film, ieșiti în natură, bucurați-vă de orice moment petrecut împreună cu cei dragi.

Chiar și atunci când comunicarea nu este cea mai potrivită, este important să ne permitem să petrecem timp în familie pentru a-i cunoaște mai bine pe cei apropiați și astfel să dobândim o mai bună înțelegere a nevoilor și așteptărilor noastre.

  1. Comunicarea deschisă

În viață uneori întâmpinăm situații în care suntem puși în dificultate, iar în acele momente tot ceea ce avem nevoie este ca cineva să fie alături de noi și să ne sprijine. Persoanele care ne sar în ajutor de cele mai multe ori sunt părinții sau partenerul de viață; important este să fim receptivi și să comunicăm deschis cu aceștia pentru că aceste persoane sunt cele mai sincere și cu intenții pozitive față de noi.

Comunicarea deschisă înseamnă să ne dăm voie să ne acceptăm așa cum suntem pentru a permite și celorlalți să ne accepte. De asemenea, comunicarea deschisă este o poartă către ceea ce simțim, credem, manifestăm, la nivelul familiei. Poate că nu îmi place foarte mult manifestarea fratelui meu, însă pot să înțeleg mai bine ce îl determină să acționeze într-un anume fel, dacă îmi permit să îl ascult, să fiu în mediul lui, să îi cunosc opțiunile. Doar accesând zona lui pot să îl susțin în a largi perspective din care abordează lucrurile și putem comunica mai ușor.

  1. Rezolvarea conflictelor

Inevitabil în orice familie intervin momente când membrii familiei pot avea perspective diferite față de o situație, iar acest lucru uneori duce la conflict. Important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului. Uneori numai deschiderea subiectului în care fiecare persoană spune propria părere poate detensiona. Este important să nu ne fie teamă de conflict, ci să avem curajul să îl înfruntăm, cu deschidere, toleranță și flexibilitate.

  1. Evitați secretele

Dați-vă voie să vorbiți deschis despre scheleții de sub pat astfel încât să nu îi întrețineți în casa voastră. Manifestați verbal orice elemente blocate astfel încât dinamica să poată curge spre eliberare

  1. Ieșiți din critică

Probabil că există greșeli în comportamentele membrilor familiei, toți greșim uneori. Spuneți cu atenție ceea ce aveți de spus, într-o manieră constructivă și astfel încât să nu îi răniți pe cei dragi. Identificați nevoile voastre și comunicați-le astfel încât ceilalți să poată lua la cunoștință de ele, dați-le voie să aleagă dacă doresc să  contribuie la acoperirea lor sau nu.

E important să înțelegem că, nici măcar la nivelul familiei, nimeni nu trebuie să simtă obligație, ci doar iubire și angajament.

  1. Cereți orice, nu pretindeți nimic

Aveți dreptul să cereți orice, mai ales că sunteți într-un mediu care ar trebui să fie acoperit de iubire necondiționată, faceți un exercițiu de a exprima clar ce nevoi aveți, însă nu vă supărați dacă nu primiți ceea ce cereți, este un drept la alegere pe care trebuie să-l respectați în raport cu orice ființă.

Distribuie pe Facebook