Cum te poți elibera de emoțiile blocate?

Sunt momente în viață cu care te confrunți și pe care dorești să le rezolvi într-un anumit mod. Cauți soluții care să te ajute să devii sau să redevii mai echilibrat cu cei din jur, dar în special cu tine însuți, dându-ți voie să te eliberezi de emoțiile demult blocate care nu îți dau voie să te dezvolți.

Există diferite practici și exerciții care ne pot ajuta să ne deblocăm emoțiile și să reușim să ni le exprimăm într-un mod cât mai eficient. Îți prezentăm o modalitate de a lucra la nivel individual și în grup asupra unor elemente esențiale în dezvoltarea emoțională și deschidere către sine și ceilalți – ViewPoints.

Ce este ViewPoints  cum te poate ajuta?

ViewPoints este o tehnică de eliberare ce permite exprimarea, prin mișcare, a ceea ce simțim cu adevărat, a emoțiilor blocate adânc în interiorul nostru.  Tehnică insprată din arta dansului și al teatrului, dezvoltată în anii ’70  de către  Mary Overline, coregraf și profesor de teatru, ViewPoints pune la un loc mișcări și compoziții, care se bazează pe 6 principii elementare: spațiu, formă, timp, emoție, mișcare și poveste. Acestea se combină ușor, prin exercițiu, într-un dans uimitor.

  1. Spațiu – modalitatea de a percepe și de a te conecta cu mediul fizic, persoanele sau corpurile care se află în jurul tău.
  1. Formă – percepția asupra formei corpului prin el însuși și în raport cu alte corpuri, urmărind reprezentarea liniilor, curbelor, unghiurilor și  arcurilor pe care corpul tău, dar și corpurile celor din jurul tău, le manifestă în stare de  mișcare sau de repaus.
  1. Timp – punerea în „scenă” a mișcărilor, ținând cont de cât de repede sau cât de încet se întâmplă totul în jur. Totodată, se urmărește cât timp o persoană sau un grup menține o anumită mișcare, tempo, gest etc. înainte de a se schimba într-o altă poziție. Totul vine ca un răspuns kinestezic (o reacție spontană la o mișcare care are loc în afara sinelui ca un răspuns instinctiv la un stimulextern).
  1. Emoție – permite perceperea conținutului psihologic sau narativ atribuit mișcării.
  1. Mișcare – mișcarea corpului tău în diferite moduri și intensități.
  2. Poveste  – capacitatea perceptivă de a vedea și de a înțelege sistemele logice asemenea unui aranjament de informații colectate care  duc la formarea unei povești personale și de grup.

Toate cele 6 elemente diferite se influențează reciproc și lucrează împreună. De exemplu, forma corpului tău poate exprima anumită emoție, iar ceea ce ai expimat se poate intersecta cu  ceva din spațiul mediului tău, totul luând forma unei povești.

Persoanele implicate în exercițiu trebuie să se concentreze mai întâi pe izolarea fiecărui element din punct de vedere individual, înainte de a se integra și lucra în grup. Adesea, persoana implicată în exercițiu constată că unul dintre cele 6 elemente vine în mod natural și poate folosi unul element pe care îl  înțelege și îl simte pentru a accesa celelalte elemente, astfel încât să se armonizeze și să se   re-echilibreze.

ViewPoints este o tehnică ce te învață să asculți mai profund, „cu tot corpul” și să răspunzi folosind cât mai multe elemente din mediul tău. Prin ViewPoints putem accelera dezvoltarea creativității, prezența, libertatea de expresie, capacitatea de a ne conecta cu lucrurile și oamenii din jurul nostru.

Unul din rolurile ViewPoints este să folosească ceea ce se întâmplă accidental, șterge practic categoriile de bine sau rău. Grupul de lucru învață să folosească tot ceea ce apare întâmplător, oferind încredere în colegi și în sine, ajută la detașarea de controlul excesiv.

Ceea ce trebuie să știi din acest tip de exercițiu este că nu trebuie să ai talent pentru dans și nici un anume tip de mobilitate. Este suficient să te eliberezi de emoții. Corpul tău nu a uitat nimic din ceea ce a experimentat, și altfel îi vei permite să exprime tot ce simte și să aducă la suprafață acele lucruri ce au nevoie să fie eliberate.

Dacă te-am făcut curios și ai dori să afli cum poți realiza acest exercițiu, dar mai ales pentru a afla în mod direct care sunt beneficiile lui, te invităm să te dai click pe link-ul de mai jos pentru a afla mai multe detalii despre tabăra RECONECTARE.

<<Află mai multe detalii>>

Distribuie pe Facebook