Relația de cuplu cu un narcisist

Narcisistul este o persoană cu o afecțiune de sănătate mintală care se manifestă prin nevoie profundă de atenție și admirație excesivă, lipsa empatiei pentru ceilalți, centrare exagerată pe propria persoană, în detrimentul său, cu prețul suferinței celor din jur. Pe scurt, are o formă de egoism pe cheltuiala altora și incapacitatea de a lua în considerare sentimentele celorlalți. Persoanele care au tulburarea de personalitate narcisistă, pot părea în primele interacțiuni foarte carismatice și interesante, pentru că acestea sunt încrezătoare în sine și foarte sigure pe ele. Ceea ce este înșelător, este posibil să iasă în evidență mai târziu, pentru că doar după o perioadă se poate vedea că aceștia sunt preocupați doar de ei înșiși.

Relația cu un narcisist poate să fie foarte dificilă pentru că acesta nu pare să se conecteze cu adevărat la cealaltă persoană; nu îi pasă de nevoile și emoțiile partenerului, minimizează rănile pe care le provoacă, poate chiar să mintă și să  manipuleze. O relație de cuplu cu o persoană narcisistă poate părea o adevarată povară, fiind marcată adesea de singuratate în doi. Ceea ce este și mai greu în relație cu acest tip de persoană, este că narcisistul îți va da mereu speranța că se va schimba și va părea că pentru scurt timp a devenit mai empatic, însă, acționează în

acest fel doar pentru a nu pierde partenerul și pentru a nu-i fi afectată stima de sine și nu pentru că-i pasă cu adevărat.

Cum este relația cu un narcisist

  • La început, o astfel de persoană este fermecătoare

Povestea alături de individ începe ca un basm, cu declarații din primele zile, cadouri, promisiuni și planuri de viitor. Un narcisist îți va spune cât ești de inteligent, de special și va considera că sunteți compatibili, chiar dacă abia ați început să vă cunoașteți. Narcisiștii cred că merită lângă ei persoane speciale și că sunt singurii care le pot aprecia, însă din momentul în care îi dezamăgești, își pot schimba comportamentul radical, fără să realizezi ce ai facut.

  • Conversația se învârte frecvent în jurul a cât de special este el

Narcisiștii  adoră să vorbească în mod constant despre propriile lor realizări și o fac într-un stil grandios. Au o aparentă siguranță de sine care îi face să se simtă superiori celorlalți. Vor exagera adesea realizările lor pentru a câștiga admirație. Un narcisist este prea preocupat să vorbeasă despre sine pentru a asculta și ce are partenerul de spus.

  • Se hrănește cu complimentele tale

Narcisiștii pot părea foarte încrezători, dar de fapt aceștia au o stimă de sine scăzută. Au nevoie de multe laude și dacă nu le primesc, le vor provoca. Vor căuta constant validare
și aprobare constant din partea partenerului.

Îți prezentăm în continuare câteva strategii despre cum să gestionezi relația cu un narcisist

  1. Stabilește limite sănătoase

Acest lucru presupune să observi care sunt lucrurile care nu îți plac și unde sunt încălcate limitele. Cu un narcisist este nevoie să stabilești limite ferme și să înveți să spui NU atunci când nu dorești să faci ceva împotriva voinței tale. A pune limite la început poate fi dificil, însă cu timpul narcisistul se poate obișnui și va intelege că anumite lucruri nu-i sunt permise.

  1. Nu renunța la limitele impuse

Este posibil ca narcisistul să se împotrivească noilor limite și să încerce să le forțeze, ceea ce înseamnă că trebuie să fii sigur pe tine pentru a menține limitele impuse. Dacă dai înapoi, îi transmiți mesajul că limitele nu sunt atât de importante.

  1. Fii asertiv și blând

Dacă dorești să păstrezi relația cu o persoană narcisistă, este important să nu rănești. Încearcă să transmiți mesajul cu calm, respect și cât mai blând posibil. Concentrează-te pe modul în care persoana te face să te simți, mai degrabă decât pe motivațiile și intențiile lor presupuse de tine. Dacă răspund cu furie și defensivitate, încearcă să rămâi calm. Este foarte important să nu prezinți lucrurile sub forma de reproș. Când un narcisist se simte atacat, instinctul lui natural este acela de a se apăra și de a dovedi că nu ai dreptate.

  1. Nu lua lucrurile personal

Pentru a se proteja de sentimentele de inferioritate și rușine, narcisistul întotdeauna își neagă greșelile. Adesea, va face acest lucru proiectându-și propriile defecte asupra altora, poate adesea chiar asupra ta. Este foarte supărător să fii învinuit pe nedrept sau să fii caracterizat cu trăsături negative pe care nu le ai, dar oricât de dificil ar fi, încearcă să nu o iei personal, pentru că nu este despre tine, ci despre propria lui persoană.

  1. Fii pregătit pentru schimbări neașteptate în relație

Narcisistul se va simți amenințat și supărat de încercările tale de a prelua controlul asupra vieții tale.  Pentru a compensa, acesta poate manifesta noi cerințe în anumite aspecte ale relației. Se poate distanța pentru a te pedepsi sau poate încerca să te manipuleze sau  să te convingă să renunți la noile limite. Depinde de tine să rămâi ferm!

  1. Stai în relație doar atât cât simți bucurie alături de partener

Atunci când rezervorul de bucurie în relație se golește, cel mai probabil este timpul să iei decizii. Nu trebuie să te pripești, poți analiza cu înțelegere și îngăduință, important este să nu treci niciodată cu cizmele peste valorile și nevoile tale și să te oprești din așteptare când vezi că nu există niciun rezultat constant.

Dacă te interesează tema ‘’Relația de cuplu’’, poți citi și articolul ‘’Gelozia în relația de cuplu’’:

Gelozia în relația de cuplu

Distribuie pe Facebook